En till en

NutidPosted by Jerker Porat Thu, September 05, 2013 12:17:30

Jag har tidigare nämnt vikten av fortbildning av kollegiet i ett införande av en till en. Igår var det så dags att påbörja första delen, d.v.s. uppdatera aktuella kollegors Office-paket och samtidigt workshoppa lite kring OneNote och Skydrive. Jag ska så snabbt som möjligt se till att få loss fler tillfällen för fortbildning, där vi tittar mer på OneNote, Learning Suite, Skype, Corkboard m.m. Jag måste också vara så fräck att tillägga att viss del av kunskapen och innovationerna kommer genom att kollegan "leker" med programmen hemma. Ta någon "asocial" kväll och mys ihop dig med datorn. Kommer man på något man vill göra, så kan jag svära på att det är utanför skolan man får den ideen och med PC'n kan du med största sannolikhet hitta en lösning för att förverkliga din ide. Sätt dig i en skön fåtölj, och bara känn isnpirationen flöda genom dig och ut i fingerspetsarna och vidare in i datorn. Tänk lite Ernst Kirschchscshtiger;)

Det vi snabbt gick igenom var OneNotes tre nivåer av informationsstruktur, d.v.s. Anteckningsböcker-Kapitel-Sidor och lärde oss skapa nya anteckningsböcker. Då inte alla kollegor hade hunnit få Office uppdaterat (detta gjordes manuellt med ett USB-minne) kommer vi nog att få göra detta en gång till då alla kan vara med på datorerna och fippla. Vi tittade även på fliken "Infoga" och vad man kan göra med dessa.

Vi kikade också lite hastigt på SkyDrive, vilket är den molntjänst pedagogerna kommer att använda för att lagra sitt arbetsmaterial och dela med sig till eleverna. Eleverna kommer i första hand använda SkyDrive och Office Webapps för deras produktion, men också för delningsändamål. När så kommunens SharePoint är igång kommer vi att flytta oss över dit. När det sker vet jag inte riktigt, så för att snabbt komma igång använder vi oss av SkyDrive.

I tisdags fick eleverna sina devices som är av modellen HP Revolve 810 och ElitePad 900. Ögonen lös på eleverna. Frågorna var många om hur man använder Win8, men efter några enkla instruktioner gick det av bara farten och på den stund jag var där hade de snabbt ändrat bakgrund, lagt in profilbilder, öppnat och stängt program m.m.

Nu återstår det för elevernas räkning att få tillbaka datorerna, konfigurerade så att de slinker in på nätet utan inloggningstrassel som slöar ner uppstart av lektioner m.m. Förhoppningsvis sker det redan imorgon. Håller tummarna, då beslutet om tillvägagångssätt och inte helt och hållet ligger på mitt bord.

/Jerker