Kinect-day @ school

NutidPosted by Jerker Porat Tue, February 07, 2012 18:05:55

Idag hade vi en lite annorlunda lektion, dock med läroplanen i åtanke. För betyget E i står det:

I danser och rörelse-och träningsprogram till musik anpassar eleven

till viss del sina rörelser till takt, rytm och sammanhang.

För att komma till rätta med detta moment startade vi idag dansundervisning med en digital coach, med hjälp av XBOX Kinect och spelet "Just Dance 3". Eftersom det var första gången jag använde Kinecten i gymnastiksalen blev det en del letande på skolan innan jag fick till det med en fungerande ljudanläggning. Jag hade en projektor placerad på en plint tillsammans med XBOXen och Kinect-kameran. Ljudet tog jag ut via ett par ganska tuffa PC-högtalare. Jag projicerade upp bilden på en vanlig Whiteboard-tavla. När det var riggat var det bara att vänta på att eleverna skulle komma. Riggningen tog kanske en halvtimme innan jag funnit allt jag behövde i fråga om adaptrar till sladdarna och ett par högtalare som höll måttet, men nästa gång går det betydligt snabbare, ca 5 minuter skulle jag tro.

Eleverna var lite tveksamma först så jag fick göra första dansen, men sen bar det av. Vi började dans-tävla mot varandra två och två eller fyra mot fyra.

Vi gjorde en helklassdans där 4 startade framför Kinecten för synkens skull och när musiken startade kom de andra eleverna in bakom de som var med och tävlade. Det såg ut som ett riktigt "Friskis och Svettis"-gäng.

Att använda Kinect och dans-spelet i undervisningen var både väldigt roligt och nyttigt. Efter en låt är man riktigt trött, men vill göra en låt till ändå, så förutom målen för E i årskurs 9 som jag citerade ovan får man även fler mål som t.ex. motion. Det tilltalar fler elever och att ha dans på schemat som detta är tacksamt. Efter lite träning på en och samma låt blir resultatet riktigt imponerande.

Tyvärr var jag tvungen att köra ut eleverna till slut eftersom de hade en annan lektion att gå till, men det blir fler tillfällen.

Jag avslutar med ett citat:

"Snälla Jerker, bara en låt till"