Matematikbiennalen

NutidPosted by Jerker Porat Mon, January 30, 2012 11:29:20

Ganska nyligen hemkommen från Matematikbiennalen där jag varit och haft seminarium tillsammans med Helena Kvarnsell från Björknässkolan http://matteochno.wordpress.com och John Kåberg från KTH http://mattecoach.se/ med sidekick Sofie Thorsell från Linköpings Universitet.

Jag och Helena presenterade våra undervisningssätt i klassrummet där vi använder oss av olika programvaror. Gemensamt för oss är att vi båda använder OneNote och sen använder vi diverse andra programvaror. John och Sofie visade hur de arbetar som coach på nätet.

Mattecoacherna på nätet finns för elever som har frågor kring sin matematik och då finns matematikstudenter som kan hjälpa till lite och dessa kontaktar man via en chatt.

Torsdag morgon bar det av till Umeå Universitet där vi färdigställde vår Microsoft-monter och slipade våra argument och som vanligt tror jag att man är tvungen att trolla med knäna för att imponera på kollegorna då arbetssätten som vi visade känns helt naturligt för mig. Icke då, det var högtryck i montern och jag pratade om Nora och hur jag använder IKT i matematikundervisningen. Förutom att visa fördelarna med OneNote med sina matte- och språtillägg visade jag MouseMischief och Excel och hur jag undervisar med det som stöd. För de som var intresserade av portallösning visade jag live@edu. Jag hade även en lektion via live@edu med mina elever som hade fysiklektion hemma i Nora.

Jag har startat ett projekt som heter "Fondtävlingen" där mina elever får en viss summa att investera i olika fonder. Fondernas värde uppdateras med jämna mellanrum och eleverna kan se hur deras innehav går upp och ner beroende på hur fonden utvecklas. Vi skriver formler i cellerna och beräknar procentuell förändring. På något sätt får eleverna större förståelse för hur formler fungerar i matematik när vi använder Excel och dess formelfunktioner.

Projektet har seadn utvecklats till disskusioner om vad det är som påverkar fondernas värde och då har vi kunnat engagera samhällskunskapen och så småningom kan vi även implementera Hemkunskapen i våra Excelark när eleverna ska göra budgetar. Jag ser flera fördelar med projektet. Några av dessa är:

1. Eleverna får en inblick i vardagsmatematiken.

2. Hur ekonomin styrs av olika faktorer.

3. Lära sig använda datorn som ett arbetsredskap.

Längst ner på detta inlägg finns en film som visar hur jag gör fondtävlingen.

Seminariet på torsdag var fantastiskt -o- välbesökt. Vi fick hålla "torra" seminarier för varandra, men vi fick en lång pratstund tillsammans, Jag, Helena och Eva Pethrus som anslöt till oss torsdag morgon. Eva är programansvarig för Microsofts skolprogram och höll i trådarna (som hon glatt delegerade ut till någon...;-)) för oss på biennalen.

Anledningen till att besökarna lös med sin frånvaro var en miss av programmakarna, men vi fick "extra allt" i gengäld då vårt seminarium fick plats på slingan som visades på universitetets bildskärmar, samt en lååååååång visning på banketten torsdag kväll. Vårt seminarium visade säkert 20 minuter på en stor skärm vid scenen. Bilden byttes sedan och då gjordes reklam för utbildningsministerns tal. Hans visades i ungefär 15 sekunder:-)

Torsdagkvällen flöt på och många intressanta samtal gjordes på banketten, bl.a. om hur musik i klassrummet kan stimulera till en god arbetsmiljö.

Fredagen flöt på i samma tempo, men idag var seminariet, av naturliga orsaker välbesökt. Helena startade och jag tog över efter henne och visade mina undervisningsideer. Efter seminariet var flera fram och ställde följdfrågor och jag träffade många som jag hoppas kunna knyta kontakt med i framtiden. Borlänge verkar vara riktigt på gång med utbildningsportaler, så även Lycksele. Jag hoppas få chans att åka dit och träffa dom!

Fredagskvällen avslutade med sushi och fortsatta samtal om skolutveckling,men också lite mer normala samtalsämnen som man kan förvänta sig av en fredagskväll som musikprogram på TV4, science-fiction filmer och filmen Bad teacher. Klockan tickade på och så småningom kunde jag knappt hålla ögonlocken stängda efter 2 mycket intensiva dagar.

Men.... samtalen fortsatte lördag morgon på Umeå Airport där det föga överaskande fanns kollegor som skulle hem till sitt. Nåja, hem kom jag till slut och jag kan glädja mig åt att en del av flygplatspersonalen på Arlanda nu har tillgång till de senaste matematikböckerna och annan information från utställare på biennalen.

Det är helt fantastiskt roligt att få delta på matematikbiennalen och liknande events. Man får möjlighet att berätta om något man brinner för och man känner att för vissa kan man göra. Att dela med sig av erfarenheter gör att andra slipper uppfina sina egna hjul. De kan modifiera mina hjul och anpassa dessa efter sina förutsättningar.

/Jerker