Kollega-Coach Belgien

NutidPosted by Jerker Porat Mon, November 21, 2011 20:34:59

Första dagen av Kollega-Coach utbildningen var …… (----trumvirvel---)…… bra. Dagen började dock med strul med bussarna. Jag trodde ju i min enfald att om man står vid en busshållsplats, stannar bussen. Men man var tvungen att vinka åt bussen…

Under min vistelse här läser jag en bok av Stephen Hawking, fysikern. Han skriver om vetenskap ur personliga perspektiv, att en sanning kan vara en sanning, för att det är så den individuella individen ser på saken, bara det är konsekvent. Tänk er en man eller kvinna som sitter ett helt liv i sitt fönster vid en enkelriktad gata i Bryssel. Den personen kommer att tro att alla bilar kör från höger till vänster om så fallet är med just den gatan. För dom är ju det sanning. Mitt inlägg till detta efter idag är att alla musiklärare använder Apple, för det är konsekvent ur mitt perspektiv. I den samling jag deltog i idag, kom samtliga med PC (Dell), förutom just musikläraren. Musikläraren på min skola använder Apple och det är de enda två musiklärare som jag känner. Jag anser därför att alla musiklärare använder Apple-datorer. Men de kan vara bra människor ändå.

I övrigt var dagen fylld av Kollega-Coaching och en salig mix av språk. Det första som slog mig när jag anlände till skolan var den fantastiska mixen av språk som man kände igen. När man är utomlands,i ett land där man inte kan språket låter det ju kaosartat när man hör språket, men här var det annorlunda. Sorlet fylldes med en härlig blandning av norska, finska, danska, svenska och engelska!

Skolan var också naturskönt inbäddad i höstfärger och bestod av ett gammalt slott som mig veterligt används som matsal, bostadslägenheter åt vissa lärare samt inackorderingsrum för en del elever. Skolan har dessutom en huvudbyggnad där undervisningen äger rum, en 60 m lång friidrottsbana, med tillhörande hoppgrop och ytterligare en rektangulär yta där man skulle kunna ha sista delen av en höjdhoppsansats. Basket och tennisbanor fanns också förutom en fin idrottshall där det för dagen var innebandyturnering mellan olika skolor. Eleverna i åk 8 var domare, konceptet känns igenJ. Skolan som helhet var som en rejäl dos vitamininjektion, och jag blev imponerad över stället och mina kollegor där! Vilket jobb dom gör! Jonglera med fyra läroplaner och uppfylla både finska, danska, norska och svenska mål, i en och samma klass!

Under själva kursen övade vi olika kommunikationsövningar och värderingsövningar. Vi intervjuade varandra och jag intervjuade en kvinnlig lärare som bor i Antwerpen med sina två barn och make. Hon är duktig på att göra jättemånga saker samtidigt på sin lediga tid(man måste ha varit med för att förstå att det där var sagt lite på skämt).

Vi pratade också om hur vilka ledaregenskaper en KollegaCoach kan ha och vad som är viktigt att tänka på och reflektera över under en coaching.

Vikten av att nå fram till den person som blir coachad, oavsett förkunskaper, är naturligtvis stor, samt att ha en grundlig planering och ett mål för coachingen. Mycket bra dag. På eftermiddagen handlade mycket om att öka på kunskapen av vilka digitala verktyg som fanns att tillgå, och jag märker att där kan man aldrig bli fullärd. Jag kommer så småningom, efter morgondagen försöka skriva en reflektion över de olika verktygen vi tittat på och som varit nya för mig.

Imorgon ska jag själv göra smygpremiär som Kollega-Coach handledare då jag ska visa mitt arbete med OneNote samt MouseMischief som ett led i att öka på kursdeltagarnas IKT-medvetenhet. Det ska bli roligt att få bidra med något!