THE BLOG

THE BLOG

Jobb på gång

FramtidPosted by Jerker Porat Wed, October 26, 2011 21:18:05

I veckan som varit och denna vecka har det blivit klart med 2 mycket spännande uppdrag som jag ser fram emot mycket.

Det första, som handlar om KollegaCoaching, sker i Bryssels utkanter, närmre bestämt i staden Waterloo. Alla som kan sin historia vet väl att det var där ABBA skrev en av sina mest kända låtar. Fast, stämmer det verkligen? Den kanske är känd för något annat. Nåja, Skandinaviska skolan ligger där, i en naturskön omgivning, med ett stort slott på sina ägor och som enligt hemsidan används för skolmatsal, estetiska studier m.m.

Väl där kommer jag delta i en kurs som hålls av kursledaren Kristina Thunberg, som jag känner från SuperTeachers-gruppen och Generation7, och den syftar till att bli en s.k. KollegaCoach handledare. Med den kursen i ryggen får jag verktyg för att utbilda KollegaCoacher som i sin tur handleder kollegor i deras IT-användning och stöttar sina kollegor i nya och främmande former av undervisning. Coachingen sker på arbetsplatsen vilket gör att inspirationen pytsas ut i lagom dos, under ett långt intervall, vilket ska ge en större långvarig effekt. Det har nämligen visat sig att enstaka föreläsningar har en ganska kortsiktig effekt, men som KollegaCoach befinner man sig hela tiden i sina kollegors närhet. Ska bli väldigt spännande att delta i den kursen och november månads första kurstillfälle är del 1 av 2 tillfällen.

Dessutom ska det bli roligt att träffa kollegor som arbetar på Skandinaviska skolan och eventuellt ta med mig ideer och kunskap därifrån. Alltid bra med stora kontaktnätverk!

Den andra grejen som blev klar idag är en resa till London och BETT-mässan. BETT-mässan är en stor mässa för IT i skolmiljö och väl på plats ska jag hålla en liten dragning på 45 minuter om hur jag undervisar i mitt klassrum. Vad som väntar mig i London vet jag inte riktigt ännu i detalj, men det löser sig.

Rapporter från dessa två utflykter kommer ni naturligtvis att kunna läsa om här när det beger sig.

XBOX Kinect part DEUX

FramtidPosted by Jerker Porat Mon, October 17, 2011 20:44:17

Karlsängskolan blev med TV-spel häromveckan.

Längd 20 cm,

Vikt 1.5 kg... kanske.

Kön:Tvåäggs siamesiska tvillingar, XBOX och Kinect, sammanvuxna med en lång sladd.

Vid försök att separera de två och ge Kinect nya möjligheter att utvecklas tillsammans med en PC blev det dock problem redan från början, varpå separationen får skjutas upp en smula.

Nej, skämt åsido, Kinecten jag fick tillsammans med XBOX'et ar utrustad med typ av USB-sladd som inte fungerar i datorer. USB-sladden till Kinecten är utrustad med 2 separata strömmatningar vilket gör att den inte går att ansluta till datorn. Jag ska köpa ett tillbehör (skarvsladd/adapter) där man separerar strömmen och datasignalerna där datasignalerna skickas till en "normal" USB-sladd och strömmen hämtas från en separat "2-hål-i-väggen"-adapter.

Om man redan har ett XBOX och vill köpa till en Kinect-enhet får man den äldre konfigurationen av sladdar, d.v.s. en USB-sladd och en strömsladd.

Eleverna blev ändå eld och lågor och som de har väntat på detta, så jag kapitulerade under deras sista mattelektion för veckan och spelade lite Kinect Adventures med dem. Bra avslutning på veckan (v.41) och denna vecka (v.42) åker de iväg på prao. Jag har även spelat ett dansspel, vilket var fantastiskt roligt och lärorikt. Absolut något att ta hjälp av i skolan och eventuella Aerobic-pass på gympan:-)

Ang utvecklingen av ny programvara till Kinecten ska jag måndag v.43 träffa ett företag som arbetar med touch-lösningar för att om möjligt starta ett projekt där vi tar tag i utvecklingen av mina ideer! Ser fram emot detta enormt mycket!

Jag tror jag får anledning att återkomma om detta vid ett senare tillfälle:-)

Inspiration

FramtidPosted by Jerker Porat Mon, October 17, 2011 20:28:42
Tidningen om Generation 7 fick fin uppmärksamhet i på politikerveckan i Visby. Jag har även hört från redaktörens att tidningen har omnämnts ända uppe i chefskorridorerna på Europanivå. Det har då lämnats lite utrymme för att spinna vidare på denna tidning och man ska skapa inspirationsmaterial för lärare hur man använder använder OneNote i utbildningen. Hoppas att det kan ge något tillbaka till Nora Kommun, att det är en kommun som ger utrymme för att vara innovativ:-)

Skolforum - The Cage

FramtidPosted by Jerker Porat Mon, September 26, 2011 09:47:10
På Skolforum i Stockholmsmässan v.44 kommer en bur att ställas upp. I den buren kommer 30 lärare, 5 elever och 5 skolledare att vara instängda i 9 timmar och lyssna till 9 brandtal som handlar om hur man kan utveckla skolan. Tanken är att de därinne ska komma med innovativa ideer för hur vi ska arbeta i framtiden. Jag vill vara med och påverka, så jag anmälde mig idag. Hoppas på att få delta. Mer kommer så småningom!

Mouse Mischief

FramtidPosted by Jerker Porat Tue, September 13, 2011 20:57:44

Oj så spännande! Igår fick jag en laddning möss och lite annan hårdvara (USB-hubbar) hälld över mig! Trevligt, och jag utbrast inombords "HÄR SKA INNOVATIVERAS!!!".

Heter det innovativeras? Innovera kanske? Här behövs experthjälp!

Nåja... Jag ska använda mössen och hubbarna till MouseMischief som är en kostnadsfri app till Microsoft PowerPoint 2007 eller 2010. Det hela går ut på att göra interaktiva PowerPoints där eleverna interagerar i PowerPointen genom olika polls. Jag delar då ut möss till alla i klassen och i PowerPointen kommer de att få varsin pekare. Pekarna är i form av fantasifulla figurer och det hela blir anonymt då varje elev är upptagen av sin egen pekare.

I praktiken ska jag använda detta i matematikundervisningen där man kan skapa tävlingar mellan grupper i team-mode eller göra små tester där varje elev agerar individuellt och besvara frågor. Efter att alla svarat får man direkt upp statistik för vilka svarsalternativ som eleverna valt (anonymt förstås). Som lärare kan man då utvärdera sig själv genom att fråga sig varför en del elever svarade så uppåt väggarna fel och andra inte. Eleverna få feedback och en liten påminnelse om vad de ska träna extra på.

Ett annat exempel är att man när lektionen startar, talar om för eleverna vad målet för denna lektion är och sen, i slutet av lektionen ställer man ett antal kontrollfrågor på målen för att se hur många man nått.

Jag ska också använda appen i olika värderingsövningar som gör under vår anti-mobbings-tid dvs OLWEUS-tiden.

Naturligtvis ska jag se till att mina kollegor får använda systemet, de har säkert många ideer på hur man ska använda det!

Det kommer att komma en film där jag visar hur man använder MouseMischief

Life is good!

IKT

FramtidPosted by Jerker Porat Tue, May 24, 2011 10:24:37
Hoppas nu vi kan få igång en levande lärarkårskultur i Örebro Län där information flödar genom kanalerna och vi lär oss massor av varandra.

Kollega Coach i Örebro Län

FramtidPosted by Jerker Porat Mon, May 16, 2011 18:38:32
Nu står jag precis i startgroparna för ett massutsick till rektorer och andra beslutsfattare i Örebro Län. Jag ska starta ett Kollega Coach projekt för hela Örebro Län där jag vill samla alla duktiga och innovativa lärare för dela information med dessa och låta dem dela sina erfarenheter med varandra. Hoppas det går bra. Huh

Härligt

FramtidPosted by Jerker Porat Wed, May 11, 2011 19:17:11

Hade möte med programvarugruppen, som är en liten grupp av IKT-ombud i kommunen. Vi kom fram till att Nora Kommun bör ligga i framkant gällande modern utbildning. Vi pratade om Tablet-PC, om projektorer och måluppfyllelse. Inom det kommande läsåret bör vi kunna utrusta lärarkadern i kommunen med Tablet-PC och få större bredd på den undervisning jag presenterar. En smak av hur jag undervisar hittar ni här: www.jerkerporat.se samt här: http://www.iktbloggen.se/post/Film-Tre-larare-visar-hur-de-anvander-PC-i-undervisningen.aspx Det är så kul att se när man kan inspirera andra, och jag hoppas jag kan inspirera er läsare.

Det är dock synnerligen viktigt att kommuner runt om iSverige rusar åstad och handlar datorer som aldrig förr till lärarna på skolorna. Utan rätt kunskap bland kollegiet är det lätt hänt att man fattar whiteboardpennan igen, och vänder eleverna ryggen och lägger all sin uppmärksamhet mot whiteboarden istället. Undersök möjligheterna, undervisnings- och arbetssätt hos någon av oss som redan använder en Tablet-PC. Då riskerar ni inte att hamna in någon "dammig-dator-fälla"

Next »